You are reading:
Anime Dr Stone Season 1 | Anime Review

Anime Dr Stone Season 1 | Anime Review

Posted on: Saturday, December 12, 2020

 

Senku Dr Stone

Yo bloggers and readers!


Review Dr Stone Season 1 a science-fiction adventure anime | Mengisahkan bagaimana Ishigami Senku memulakan a new civilization with the power of science after 3,700 years awakens from being petrified by a blinding flash of light. Anime ni dimulakan dengan kesungguhan Taiju, a high school boy who want to confess his feeling to Yuzuriha namun sebelum sempat dia confess tiba-tiba ada suatu cahaya ni yang menyebabkan semua manusia di bumi keras menjadi batu dalam sekelip mata. Kiranya zaman moden macam sekarang ni berbalik semula ke zaman batu atau ke zaman awal permulaan manusia atau kata lainya back to nothing or zero.


Selepas beribu tahun akhirnya Taiju bangun dan mendapati dirinya berada di dalam hutan yang penuh dengan patung batu (human in petrified form). Taiju tertanya-tanya akan apa sebenarnya yang terjadi kepada mereka dan bagaimana ianya terjadi. Luckily, he’s not alone. Kawannya yang boleh dikatakan gila dengan sains, Ishigami Senku telah bangun awal beberapa bulan sebelumnya dan telahnya memulakan kajian tentang apa yang terjadi kepada mereka.


Senku dan Taiju akhirnya berjaya create one compound to instantly revive others bagaimanapun ianya tidak mudah untuk dihasilkan dan memerlukan masa. Later, together they revive Yuzuriha and a famous martial artist named Tsukasa, with a goal of rebuilding civilization by the power of science. Namun Tsukasa tidak bersetuju dengan idea Senku dan berpendapat bahawa the old world was tainted and should not be restored. Masa ni dia sudah mula memusnahkan mana-mana petrified adults yang dia jumpa. Disebabkan berbeza pendapat so diorang pun membawa haluan masing-masing.


Disebabkan rasa terancam akan kehadiran dan kepintaran Senku, Tsukasa membunuh Senku namun hakikatnya dia masih hidup dan untuk menyakinkan Tsukasa akan kematiannya, Senku meminta kawan baiknya Taiju dan Yuzuriha mengikuti Tsukasa manakala dia meneruskan misi mereka. So after that Senku bertemu dengan sekumpulan manusia (Ishigami villagers) yang mana mereka ni adalah descendant ayahnya dan lima angkasawan lain who were unaffected kerana berada di stesen angkasa lepas during the petrification event.


Dr. Stone


So apakah yang terjadi seterusnya? Senku berjaya created his Kingdom of Science with a support from Ishigami Villagers and prepared for a stone war with Tsukasa Empire. For your information Dr. Stone Season 1 with 24 episodes has been aired on 2019 and for season 2 – Dr Stone: Stone Wars will start airing by January 2021. Genres: sci-fi, adventures. Kalau tengok trailer Stone Wars macam best gila. Season 1 pun menarik apatah lagi Season 2 kan.


Rating: 9/10


So overall review aku untuk Dr Stone Season 1 ni, cerita dia memang best dan menarik, bagi aku karakter, animasi, jalan cerita semua memang nice! Aku suka watak si Senku sebab otak dia genius gila, even being petrified otak dia tetap berfungsi dan mengira berapa saat dia berada dalam keadaan tu malah dia tahu bila tarikh dia awaken, berapa tahun sudah berlalu, apa current year. Kalau aku memang fail lahaiii kalau suruh buat karangan melayu yes i can but when it come to kira-kira aduyaiii memang fail habis oii lol 😂😂


So that's it for my review. Baca juga Romance Anime You Might Want to Watch. Thanks and good day!

Comments

  1. Kreatif orang Jeoun buat cerita saints fiksyen. Idea memang segar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann.. kalau bab anime or mangga memang win!

      Delete
  2. Wah, menarik kisahnya. Lain dari yang lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang menarik. nanti zumal try2 la tengok hehe

      Delete
  3. Wah, Litah rajin tengok anime ye. Boleh kawan dengan anak sulung saya ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya..memang minat tengok hehehe
      bole jadi geng tu^^

      Delete
  4. kreatif depa ni..nak buat cerita, nak lukis karakter lg..

    ReplyDelete
  5. kite haritu ada kawan suggest anime kat Netflix.. sampai sekarang tak habis lagi hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. makin banyak pilihan anime dekat neflix tu hehe kalau terjebak tu memang nda bole tinggal hehehe

      Delete
  6. series ni dah masuk netlfix! i tak sabar nak tgk.. but nak habis kan fruit basket dulu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes! tengokla nanti ya..x lama lagi season 2 akan kena release tu^^

      Delete
  7. Menarik jugak anime ni bila baca sinopsis dia

    ReplyDelete
  8. Seronok layan anime ni kalau minat. MInat tengok anime zaman sekolah dulu. sekarang ni kalau ikut tak mo stop. hihi

    ReplyDelete
  9. jln cerita mcm menarik.. mcm2 eleman dlm ni.

    ReplyDelete
  10. kalau dah ada season ni mesti panjang lg jln ceritanya...

    ReplyDelete