You are reading:
Anime K: Project, K: Missing Kings and K: Return of Kings | Anime Review

Anime K: Project, K: Missing Kings and K: Return of Kings | Anime Review

Posted on: Wednesday, December 16, 2020

 

Anime K

Yo kamurang hehe


Anime Review | K: Project, K: Missing Kings and K: Return of Kings


K adalah kisah tentang pencarian identiti pembunuh dan implikasinya dalam perang yang sedang berlangsung diantara superpowered clans. Elemen sains, fantasi dan misteri digabungkan untuk menghasilkan jalan cerita yang sangat menarik tho few first episode tidak banyak menjelaskan apa sebenarnya cerita anime ni, meninggalkan banyak persoalan dekat minda ada lah haha.


K


Anime K or K: Project has been aired on 2012 with 13 episodes. Genres: Action, supernatural, superpower. Mengisahkan tentang Isana Yashiro, 17-year-old student at Ashinaka High School, nicknamed Shiro yang tiba-tiba diburu oleh Red King clan’s (HOMRA) dan Blue King clan’s (SCEPTER-4) kerana disyaki terlibat di dalam kes pembunuhan Tatara Totsuka (Red King clans), lepas tu muncul pula watak si Kurou Yatogami, a skilled swordsman and martial artist who determined to follow the wishes of his late master, the Seventh King or Colorless King to kill an evil king. Then muncul pula watak si Neko, 15-year-old girl with the ability to transform from a human girl into a small kitten.


Permulaan cerita anime K ni, dia memang banyak tanda tanya but at same time rasa seronok dan tertarik untuk melihat episod seterusnya. Plot anime ni banyak berputar di sekitar Yashiro, yang pada mulanya dia nampak macam hanya seorang pelajar sekolah menengah yang gembira and friendly but later being revealed yang dia ni rupanya adalah Silver King or First King, Adolf K. Weismann.

 

K: Missing Kings


K: Missing Kings adalah sequel movie to the anime K yang disiarkan pada July, 2014. Cerita selepas Isana Yashiro blown away by Mikoto Suoh, the Third and Red King yang masih percaya bahawa Yashiro Isana bersalah membunuh Tatara Totsuka. Neko dan Kuroh Yatogami mencari Yashiro yang tidak diketahui dimana keberadaannya at same time muncul pula conflict dimana Anna (Red King clan) telah ditangkap oleh Jungle, the Green clan dengan niat untuk mengesan Yashiro Isana. Kemudiannya Anna menjadi the new Red King of HOMRA.

 

K: Return of Kings


K: Return of Kings is a sequence of anime K and K: Missing Kings with 13 episodes, aired on 2015. Cerita selepas Anna menjadi Red King to HOMRA dan kemunculan semula Isana Yashiro. Di dalam cerita ni Yashiro, Munakata Reisi, Anna and their clans berkerjasama untuk mengagalkan rancangan jahat Jungle, the Green clan leads by their king, Nagare Hisui yang mahu menjadikan semua manusia sebagai King dan mempunyai kuasa masing-masing. Season 2 ni boleh tahan epic tapi agak predictable lah juga and ada part yang mengecewakan tapi apapun ianya tetap menarik untuk ditonton. 


Rating: 8/10


Overall anime K memang menarik untuk ditonton. Music latar pun terbaik, kena dengan epic moment fuhhh buat aku bertambah seronok mau layan sampai habis. Cuma satu sejalah yang buat aku rasa kurang menarik iaitu watak Isana Yashiro, actually walaupun fokus utama cerita ni mengenai dia tapi watak dia kurang menyengat sebab dia tidak banyak involve dengan fighting scenes as much as Blue King, Munakata Reisi and Red King, Mikoto Suoh. Luckily, watak-watak sampingan macam Seri Awashima, Kuroh Yatogami, Misaki Yata dan Saruhiko Fushimi membantu menghidupkan cerita ni. Kalau Yashiro ja hmm ya2 ja watak utama tapi character development kurang. Nasib baik handsome 😆


Fyi, first season anime K ni available on Neflix tapi season 2 and movie nya takda lagi. Kalau mau tengok join ja anime channel dekat Telegram, dalam channel tu semua anime tak kira lama kah baru semua ada. So tu ja review aku on this anime. Good day!

Comments

  1. Selamat menonton anime LL ��

    ReplyDelete
  2. Peminat animasi Litah ini rupanya.
    Menarik jalan cerita, banyak watak raja.

    ReplyDelete
  3. gogo anime or kissanime is a good platfom utk tgk juga cuma byk iklan

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa tula pasal.. sy lagi rela download dekat Telegram dari tengok online tapi kejap2 iklan hukhuk

      Delete
    2. kan? overall both is free.. so better telegram

      Delete
    3. ya betul..mmg dari dulu suka guna telegram, bila suda download tu bila2 masa bole repeat balik hehehe

      Delete
  4. peminat anime memang akan layan tambah2 cerita best kan :)
    rating tinggi tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes betul kalau cerita best memang layan ja

      p/s personal rating seja tu hehehe

      Delete
    2. boleh buat review utk pembaca blog Litah. heheh

      Delete
    3. Review sekadar suka2 ja dear..tupun tuk anime.yg sy minat ja hehhee

      Delete
  5. Oh kena join channel telegram la ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada ja website free tapi banyak iklan la haha kalau sy memang prefer Neflix atau Telegram ja hehe

      Delete
  6. Selamat menonton anime fav Litah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengahh.. hehhehe banyak "in que" lagi ni kono xD

      Delete
  7. ooh anak dara wak suka tgk filem animasi jepun camni.,

    btw., kucing dlm bhs jepun is Neko (ネコ) ., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha ya terlupa neko tu maksudnya kucing 😄😆

      Delete