You are reading:
Anime Review | Noblesse (2020) & The Rising of Shield Hero

Anime Review | Noblesse (2020) & The Rising of Shield Hero

Posted on: Sunday, January 17, 2021

 

Noblesse (2020)

Yo!

 

Anime Review | Noblesse (2020) & The Rising of Shield Hero. Noblesse (2020) is a sequel from anime Noblesse: Awakening, you can read on my previous review - Anime Review | Noblesse: Pamyeol-ui Sijak (2015) & Noblesse: Awakening (2016). Genre: Vampire, Supernatural, Fantasy, School. Released on October 2020 with 13 episodes / 24 minutes each episodes including it's opening and ending theme. 

 

Anime ni baru juga finish airing few weeks ago yang mana sebelum tu aku sudah tengok sampai episod 8 then aku stop sebab mau tunggu ianya finish airing dan sementara tu aku layan anime The Rising of Shield Hero dan aku sudah pun habis tengok tapi aku malas mau buat another review untuk anime tu so aku review sekali dalam entri ni.

 

Anime Review | Noblesse (2020). Raizel awakens from his slumber and hold a title of Noblesse which make him being targeted. In order to protect Raizel, his servant Frankenstein enrolls him at Ye-Ran High School, where Raizel learn the routines of humankind. However, Union - an organization with goal to dispatches modified humans to attack Raizel. Raizel need to use his power to protect people around him. Kalau ikutkan dia punya sinopsis fokus utama anime Noblesse ni adalah Cadis Etrama Di Raizel tetapi watak dia kurang menyengat, dia nda banyak involve dengan fighting scene, dia lagi banyak acted cool duduk minum dan makan ramen. Fighting scene dalam ni pun tidak se'epic mana.

 

Movie nya Noblesse: Awakening lagi epic compare dengan 2020's version ni. Twelve episode kut so aku expect dia akan lagi buat aku hype and goosebumps tapi umm jujur aku kata aku kecewa sebab ianya tidak seperti yang aku harapkan. Nasib baik watak baru seperti Seira J. Loyard dan Regis K. Landegre membantu menghidupakan cerita ni tapi character development watak sedia ada memang agak kuranglah. Storyline pun kurang best hukhuk so overall rating: 6/10 ja.

 


The Rising of Shield Hero

Anime Review : The Rising of Shield Hero (Tate no Yuusha no Nariagari) | Mengisahkan tentang Naofumi Iwatani yang dipanggil ke "parallel universes" bersama dengan tiga lagi pemuda lain untuk menjadi "world's Cardinal Heroes" and fight inter-dimensional hordes of monsters called Waves. Kalau yang biasa tengok anime ni rasanya tahu apa tu parallel universe sebab konsep ni banyak digunakan di dalam kebanyakan anime.

Hero ni semua ni masing-masing dengan peralatan senjata sendiri dan Naofumi happened to be the Legendary Shield yang mana kerajaan dan rakyat kurang yakin dengan dia punya peranan - bagi mereka "shield hero" ni tidak kuat dan tidak main peranan, sementara pahlawan lain pula menerima pedang, tombak, dan busur, senjata yang dimaksudkan untuk menyerang. Nasib Naofumi menjadi buruk apabila satu-satunya orang yang bersama mengkhianatinya dengan mencuri semua barang Naofumi malah menuduh Naofumi cuba untuk melakukan perkara yang tidak baik kepadanya. Genres: Action, Adventure, Drama, Fantasy. Anime ni mempunyai 25 episod, not sure ada season 2 kah takda tapi macam ada, macam lah hehehe.

Untuk Anime The Rising Shield of Hero ni aku nda mau explain panjang-panjang sebab aku kurang minat. Dia punya storyline mula-mula ja okay lepas tu slow and boring haha. Aku sampai stop kejap dan sempat tengok anime Demon Slayer dari episod pertama sampai habis hahaha. Kalau tengok overall rating dekat MyAnimeList pun rata-rata peminat pun hanya bagi 6-7 score ja, 3 score pun ada lol. So overall rating: 6/10 ja untuk anime ni. Kalau yang suka main game maybe suka kut tengok anime ni sebab konsepnya macam game, ala yang macam Sword Art Online tu tapi SAO jangan cakaplah, cerita memang best dan terbaik.

Comments

  1. aaaaa i faham, mcm tgk tokyo ghoul for me mula2 best then lama2 dah rasa slow and boring.. so i pun stop

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahhaa atie pun rasa yang sama ka bila tengok TG lol..samala kita kah!
      mula2 tengok best kan tapi lama2 alamak boring huhu tapi layan habis jgk but kalau mo review sini mmg tidak rasanya. malas lol 😆😆

      Delete
  2. x minat sgt follow cite anime ni sbb mgkin dah tua hahaha

    ReplyDelete
  3. Masing masing ada senjata sendiri dan kelebihannya ye. Seronok tengok anime yang best.

    ReplyDelete